Watch me

De Tijd in hoogsteigen persoon


Wat als de Tijd in hoogsteigen persoon zou langskomen en tegen ons kon praten? Wat zou ze tegen ons willen zeggen, en hoe dan? Zou zij een nieuw perspectief kunnen bieden op de manier waarop wij tijd ervaren?


Door een dikke laag nevel doemt een imposante installatie op, omringd door koperkleurige buizen, knoppen, hendels en kabels. Een vrouwenstem heet iedereen welkom: “Welkom bij dit concert van ensemble But What About. Het gaat over mij! Neem plaats!”. Het zaallicht gaat uit en het geroezemoes in de zaal verstilt. Er komen drie musici op. Ze buigen, gaan naar hun instrumenten en beginnen zoals gebruikelijk hun concert. Dan klinkt de Tijd weer vanuit het midden van haar machine. Stapsgewijs oefent ze meer en meer invloed uit op de musici en de muziek wordt overgenomen door het geluid van haar enorme apparaat. De accordeon wordt een schreeuwende synthesizer, de klarinet een drumkit en de contrabas maakt plaats voor een draaitafel.


Watch me is een ontregelende voorstelling van één uur, uitgevoerd in 75 minuten, waarvan de stukken van Luke Dean, JacobTV en Philip Glass de muzikale basis vormen. Waar in muziektheater vaak de focus op theater ligt, staan hier muziek en beeld zij aan zij en voegen zich samen naar de Tijd: zij staat centraal op het podium in haar kolossale, huiveringwekkende kunstwerk. Maat voor maat kaapt ze het spel van het ensemble, resulterend in een explosief tijdsvacuüm.


Op wetenschappelijk gebied wordt BWA bijgestaan door filosoof en pedagoog Werner van Rossum. Met bijvoorbeeld Aristoteles, Ricoeur en Foucault bij de hand adviseert hij het ensemble met het doel de afstand tussen het abstracte, wetenschappelijke concept van tijd en de menselijke ervaring ervan te overbruggen.

Artistiek team


Concept:
Productie:
Regie:
Tekst:
Scenografie:
Kostuums:
Lichtontwerp:
Actrice:
Musici:


Compositie:


But What About
But What About
Ludy Golstein
Ludy Golstein, Sofie Kramer
Ascon de Nijs
Esther Sloots
Hendrik Walther
Sofie Kramer
But What About (Julian Sarmiento, Vincent Martig, Wilco Oomkes)
Luke Deane, But What About

Praktische informatie


Naam:
Tijdsframe:
Podium:

Watch me
Seizoen 2022-2023/zomer 2023
6m x 6m